פרטי התקשרות

כתובת: גוש עציון 13, גבעת שמואל

דוא״ל: dirisrael@gmail.com

טלפון: 054-5365716

שעות מענה טלפוני ימים: א’-ה’ 08:00 – 15:00

אירועים קרובים

Designed by @snapp.blog

Image Alt
  /  העשרה   /  איך להתכונן לקראת חגי האביב?

איך להתכונן לקראת חגי האביב?

חגים ״גדולים״ עבור ילדים עם צרכים מיוחדים

חג הפסח והרמדאן המגיעים מבשרים את בוא האביב, מאפשרים חופשה משמעותית באמצע שנת הלימודים ומזמין משפחתיות ויציאה מהשגרה. עם זאת, החגים הייחודים הללו מביאים עמם לא מעט אתגרים לכל משפחה בכלל ובפרט למשפחה עם ילדים עם צרכים מיוחדים. אתגרים כמו, יציאה ארוכה מהשגרה, שינוי בשגרת החיים, שינוי בשגרת האוכל הקבוע למקפידי החמץ, ושינוי במבנה הארוע המשפחתי שכולל בתוכו את ליל הסדר אות את ארוחות סיום הצום – יכולים להעלות דחק בקרב אדם עם הצרכים המיוחדים ומשפחתו.
יש אנשים שיציאה מהשגרה מרחיבה נשימה ומרגיעה עבורם ויש כאלה שדווקא היציאה מן השגרה מעלה את רמת הדחק בשל שיבוש השגרה המוכרת ותחושת חוסר השליטה מהעתיד לבוא. על מנת להוסיף למורכבות, כל משפחה מורכבת מאינדיבידואלים שונים בעלי צרכים שונים ועיקר העבודה היא למצוא את הקו המשותף והמחבר בין כל בני המשפחה על צרכיהם השונים.

 

תכנון חופשת החג

בשל היותה של חופשת החג ארוכה מהרגיל, יש להיערך אליה מראש. מומלץ לבנות תכנית לכל יום ואף להכין לוח שנה שמראה לילדים את הלו״ז השבועי. התכנית לא חייבת להיות עמוסה ומלאת פעילויות אלא יכולה דווקא להכיל פעילויות מוכרות ואהובות כמו הליכה בפארק, טיול בסביבת הבית, גן משחקים, גן חיות וביקור אצל בני משפחה. חשוב, שהתכנית תתאים לפרופיל המשפחתי בכלל ולפרופיל הילד בפרט. חשיבה על סוג הפעילות אשר תסב לילד הנאה ונינוחות בהתאם לפרופיל האינדיבידואלי שלו תגדיל את הסיכוי להנאה המשותפת. כדאי לנסות ולהתחשב במקורות המוטיבציה, ההנאה והעניין של הילד.
כמו כן, מומלץ לייצר עוגנים קבועים בכל יום הסובבים סביב 3 ארוחות, מנוחת צהריים ופעילות מרכזית אחת. את התכנית המרכזית כדאי לבצע בבוקר אחרי ארוחת הבוקר היות שילדים רגילים לשגרת אחה”צ שלהם בבית אך אינם רגילים לבלות שעות רבות בבית משעות הבוקר. ימי פעילות משפחתית יכולים להיות מאד מעייפים ועמוסים. עם זאת, ניתן לנצל את סוף היום לעיבוד חוויה משמעותית בזמן ההשכבה. ניתן להראות תמונות מהיום, להיזכר ברגע מצחיק ומשמעותי, או אפילו לדבר עם הילד על הזדמנות בה הצליח להתגבר על קושי מסויים על מנת לשפר אצלו את תחושת המסוגלות וההתמודדות במצבים של יציאה משגרה.
אם יוצאים לפעילות משמעותית שוברת שגרה (טיול של מס’ ימים, לינה מחוץ לבית) מומלץ לעשות הכנה מקדימה לארוע, לספר לילד על התכנית עם גישה חיובית, להשתמש בעזרים חזותיים כמו למשל להראות תמונות של בית המלון והבריכה בהם המשפחה תתארח. הכנת סיפור חברתי שמלווה במלל קצר ותמונות יכולה גם היא לסייע בהפחתת לחץ וגיוס הילד לארוע המשמעותי. על מנת לחזק את תחושת השליטה אפשר לעודד ילדים בכל גיל להכין לעצמם תיק קטן שבו יוכלו להביא מהבית צעצוע, ספר, או כל דבר אחר המייצר עבורם תחושת בטחון, רגיעה ובית.

 

ארוחת החג

ארוחת החג מתנהלת באופן שונה בקרב כל משפחה. ככל שאירוע הארוחה שונה ממה שהילד רגיל אליו בארוחות משפחתיות, מומלץ לערוך הכנה מקדימה משמעותית יותר. הכנה כזו, תסייע לילד להרגיש רגיעה ובטחון, תגדיל את יכולתו לצפות את ההתרחשויות ולהתארגן לקראתם רגשית. מומלץ להתאים את ההכנה לדרך בה הילד מעבד מידע. כלומר, יש ילדים ששיחה והכנה מילולית תספיק ותעזור להם ויש כאלה ששימוש בעזרים חזותיים ואף סיפור חברתי יכולים לעזור ולהפחית חרדה. מומלץ להכין את הילד בכמה שיותר מידע שיעזור לו להתמודד עם הלא מוכר ומנגד – חשוב לא להציף במידע רב מדי. שתפו במיקום הארוחה, מי יגיע, איך ייראה השולחן ואיזה אוכל יוגש.

אפשר לנסות להסביר מראש את העומס והרעש הצפויים ולהכין “ערכת בטחון” קטנה שתאפשר לילד לצלוח אירוע שיכול להיחוות כהצפה. כמו כן, כדאי לדאוג שהילד ינוח לפני האירוע עד כמה שניתן.
בארוחת החג עצמה, מומלץ לתת לילד להשתתף באופן שמתאים לו. הוא יכול לשיר, לקרוא את ההגדה או לצפות מהצד (גם זה בסדר !) ואף לא לשבת כל הזמן ליד השולחן. חשוב שירגיש תחושת שייכות בהתאם למידותיו וליכולותיו. יש ילדים שיתקשו לשבת ליד השולחן באופן מאד ממושך. זה יכול לנבוע מקושי לשבת במקום אחד או מעומס חושי שהארוחה רבת המשתתפים מייצרת. מומלץ לסכם עם הילד מה יעשה מיקום ירגיש אי נוחות. ניתן לחשוב איתו ביחד על פתרונות משמעותיים. למשל, להכין מראש פינה או תיק (עם משחק אהוב, ספר, יצירה, אזניות חוסמות רעש, דובון או בובה שנותנת לילד בטחון רגשי ) שאליהם יוכל הילד ללכת לצורך התכנסות, וויסות ומילוי מצברים.
חיפוש האפיקומן בארוחת ליל הסדר, דורש התמודדות חברתית והבנת הסיטואציה המשחקית הספציפית. מה משמעותו של המשחק? מה יקרה אם בן דודי ימצא לפני את האפיקומן? מהי החוויה שלי עם הפסד לעומת נצחון? לחיפוש האפיקומן מומלץ לאפשר השתתפות, אך גם כאן מומלץ להכין מראש ע”י סרטים או ספרים או אפילו להתכונן בבית בעזרת למידת חוקי המשחק. יש לחזק גם את הילדים שלא מצאו ראשונים ולחזק את תחושת הביחד והמשחקיות.
כחלק מההכנה, מומלץ גם לעדכן ולשתף את המשפחה המורחבת באתגרים של ילדכם. למשל, אם הילד לא אוהב מגע חזק ונמנע מחיבוקים, או זקוק לפינת התרעננות או אוכל מסויים שיעזור לו להתארגן במהלך ארוחת ליל הסדר. חשוב שתקבלו תמיכה ושהילד ירגיש אהוב ומוכל עד כמה שניתן גם בחיק המשפחה הרחבה יותר.

 

חגים יכולים להיות מאתגרים, אך גם יכול להיות הזדמנות להתמודד עם מצבים מאתגרים. ארגון DIR ישראל מאחל לכל המשפחות חג שמח, עוטף, אוהב, רגוע ומעצים.

הוסף תגובה